Tour de France 2005


Frankrig
Dato: 09-07-2005
8. etape
Distance: 231,5 km
Landevej - etapeløb
Start: Pforzheim (Baden-Wurttemberg), Tyskland
Mål: Gérardmer (Lorraine), Frankrig
UCI-kategori: WT/WT/GT
Indeks Tour de France 2005
Indeks Tour de France

Websites: http://www.letour.fr

Memo

Laat ik beginnen met een rectificatie; Het was gisteren niet Nazon die de valpartij in de sprint veroorzaakte maar Davis. Hiervoor excuses, ik zag een spits koppie met een mond vol grote tanden, daar hebben we er tegenwoordig dus twee van. Bedankt Henk uit Eindhoven voor het mij hierop attenderen.

De etappe van vandaag kende drie fasen: De eerste 56 kilometers bevatten vier cols van derde categorie, dan 100 km vlak, en dan de Col de la Schlucht. Dat is tweede categorie, geen geweldig zware klim. Degene die de top het eerste haalde had bij vlot dalen grote kans op de overwinning, wat het dan toch de moeite waard maakte. Die honderd kilometer vlak waren het obstakel wat de klassementsrenners bijeen zou houden. Het geeft teveel tijd en gelegenheid tot hergroeperen, dus een ontsnapping van een groep met ongevaarlijke renners was meer te verwachten. Het leek er dus op dat we pas aan het einde van de etappe (fase drie) wat entertainment zouden krijgen. De pret begon al na dertien kilometer. Dat werd de eerste fase:

Al op het eerste bergje valt Rasmussen (Rabobank-ploeg) aan. Rabo had de bolletjestrui moeten afstaan aan Wegmann gisteren. Rabobank heeft deze tour wat met de bergtrui, al twee man hebben hem gehad. Rasmussen zal de derde worden. Hij wordt gevolgd door een gezelschap van Voigt(CSC), Kashechkin(CA), Casar(FDJ) en, verrassend, Hincapie van DiscoveryChannel. Voigt maakt een sterk seizoen door en als je in een lange ontsnapping zit is het perfect om hem erbij te hebben. Hincapie is een belangrijk helper van Armstrong, waardoor het niet in de lijn der verwachtingen ligt om hem te laten demarreren. Het blijkt een meesterzet van Discovery Channel; Armstrongs eerste luitenant staat hoog in het klassement en is daardoor een bedreiging voor allen die nog plannen hadden daarin te eindigen. Daar heeft T-Mobile er drie van. De bal ligt bij hen. De groep van Hincapie loopt 1 minuut 47 uit voordat de zenuwen van T-mobile op zijn. Hincapie zit dan virtueel in het geel. Als de Duitsers Hincapie nog verder uit laten lopen moeten ze niet alleen tegen Armstrong strijden maar ook tegen Hincapie. In feite is die strijd al begonnen. Pech voor Voigt dat hij achtervolgd wordt om die reden, want als hij ongevaarlijken had meegekregen was zijn ontsnapping zeer kansrijk geweest. Het kost T-mobile meer dan een uur om de vluchters te pakken te krijgen, waarbij alle T-mobilers geofferd worden op Ullrich, Vinokourov en Kloden na. Voigt is geen kleintje in ontsnappingen, hij is voor zo’n sterk team moeilijk te pakken. Hiermee heeft Discovery channel de eerste slag in deze rit gewonnen. De tegenstand is aan het werk gezet.

Op het lange vlakke stuk wordt weer aangevallen. Hushovd is betrokken, want de groene trui wordt een haalbaar doel nu Boonen in de problemen verkeert. Hij loopt zes punten in. De Deen Sorensen van CSC zit ook in de leidersgroep, en hij ruikt het geel. Discovery laat de achtervolging over aan Lotto. Niet onsuccesvol overigens. De groep valt uiteen en alleen Sorensen weet nog een tijdje voor het peloton uit te rijden. Met nog 95 kilometer voor de boeg voegen Flecha(FAS), Vasseur(COF), Weening(RAB), Jalabert(CA), Comesso(LAM) en Scholz(GER) zich bij de vermoeide Deen. Met nog 90 kilometer voor de boeg lijkt dit een prettig groepje; Flecha is een hardrijder, Vasseur staat zijn mannetje. Discovery moet nu reageren en doet dat dan ook. De teams die niet vertegenwoordigd zijn in de kopgroep helpen een handje. Daaronder Liquigas en Bouyges. Het gat wordt kleiner gemaakt, maar nog niet gedicht. Dan begint de kopgroep aan de laatste beklimming, dat is fase drie.

Onderaan de klim kijkt Weening van Rabobank eens om zich heen, zet dan aan, en rijdt zijn medevluchters uit het wiel. Hij slaat een gaatje, het gaatje groeit, hij is weg! Flecha laat dit niet zomaar gebeuren. Hij zet de achtervolging in en krijgt Sorensen de aanstichter van alles mee, met de gewiekste Comesso. De rest van de groep moet passen. Ondanks deze inspanning blijft de voorsprong van Weening toenemen, het begint er zeer veelbelovend uit te zien voor Rabobank. Het peloton ondertussen begint ook aan de klim met alle grote acteurs in deze voorstelling. Die gaan harder dan de ontsnapten. Vinokourov(TMO) demarreert, Armstrong reageert met zijn adjudant Savoldelli. Het gevaar is geweken. Dan neemt Moreau het initiatief, Vinokourov meenemende. Weer kan Armstrong niet laten gaan, maar zijn laatste man Savoldelli moet passen. Valverde valt aan, alleen de toprenners blijven over. Drie daarvan zijn T-Mobilers! Weer gaat Vinokourov mee, Armstrong is kwetsbaar en alleen. Hij kiest dus degene die hij het meest moet vrezen. Dat is in Armstrongs optiek Ullrich(TMO) want de andere aanvallers laat hij nu gaan. Kloden(TMO) spettert weg, iedereen past. Weer gaat Vinokourov mee en Armstrong blijft zitten. En dan gaat Ullrich in achtervolging, daarbij Armstrong de gelegenheid gevend weer aan te sluiten. Tactisch een misser van T-mobile. Ullrich had beter kunnen blijven zitten om Armstrong te dwingen tot het inzetten van de achtervolging. Het wordt spannend aan tafel bij T-mobile. Deze schermutselingen drijven het tempo zo hoog op dat Weenings voorsprong zienderogen afkalft. Zo sterk zelfs dat de jagende Kloden hem vlak voor de top te grazen neemt. Weening, op weg naar zijn eerste etappezege in zijn eerste tour, heeft het naïeve gevoel van rechtvaardigheid van een Fries. Als je er hard voor werkt krijg je wat je toekomt, is het agrarische beginsel in het noorden van Nederland. Hij vindt daarom dat hij als eerste de top mag bereiken.

Kloden heeft daar als Germaan natuurlijk geen boodschap aan. Hij passeert een meter of vijf voor de top. Het maakt Weening behoorlijk kwaad. Dat is ook Fries, heftig reageren op (vermeend) onrecht. En dan is zo’n Fries niet meer voor rede vatbaar. Vinnig zet hij de afdaling in waarbij hij Kloden aanzet tot overnemen. Zonder aansziens des persoons. Reputaties en eerder behaalde resultaten tellen niet meer voor Weening die als broekie meent geen stuiver onder te doen voor de doorgewinterde Kloden. De groupe maillot jaune volgt op de voet, op zijn slechtst 6 seconden achter Weening en Kloden. Het is nog 15 kilometer dalen en Weening is daar geen held in, hij komt steeds meters te kort na de bochten. Hij is wel vastbesloten de rit te gaan winnen. Hij gunt “die duutser” nu niks meer. Beiden werken als paarden om de voorsprong te behouden. Het was makkelijk geweest een accoord te bereiken: “Ik de etappe, jij de extra tijd” zou een voorstel kunnen zijn geweest waar Kloden mee zou kunnen worden gepaaid. Niets van dat. Het komt niet eens in de Friese bol op. De voorsprong loopt op, want de achtervolgers willen geen tegenstanders meetrekken, en in een afdaling is het nou eenmaal moeizaam demarreren. Armstrong mist Savoldelli hier, dat is namelijk de snelste daler. Door het geweifel loopt de voorsprong op tot 40 seconden, een prachtig uitgangspunt. Kloden hoort dat van de ploegleiding en trapt voor elke seconde die hij kan winnen. Weening doet de laatste anderhalve kilometer niks meer, hij wacht de sprint af. En met sprinten is het de beste wachter ter wereld. Zijn timing is zo goed dat hij Kloden op de streep met 2 tienduizendste seconde verslaat. Ik zou nu een wetenschappelijk onderlegd betoog kunnen houden over de meetnauwkeurigheid van de inductiemat die wordt gebruikt bij de tijdsbepaling, maar dat doe ik niet.

Als vandaag een voorzetje was voor wat er morgen staat te wachten reken ik op een vuurwerk wat we niet meer hebben gezien sinds het duel Armstrong-Pantani op de Ventoux.

Willem Joustra

Resultat

1 Pieter Weening  NED 05h 03m 54s
2 Andreas Klöden  GER
3 Alejandro Valverde Belmonte  ESP 27s
4 Kim Kirchen  LUX
5 Jens Voigt  GER
6 Jan Ullrich  GER
7 Cadel Evans  AUS
8 Christophe Moreau  FRA
9 Chris Horner  USA
10 Alexandre Vinokourov  KAZ
11 Stefano Garzelli  ITA
12 Franco Pellizotti  ITA
13 Oscar Pereiro Sio  ESP
14 Jörg Jaksche  GER
15 Dario Frigo  ITA
16 Evgueni Petrov  RUS
17 Levi Leipheimer  USA
18 Michael Boogerd  NED
19 Michael Rogers  AUS
20 X X  
21 Denis Menchov  RUS
22 Bobby Julich  USA
23 Santiago Botero Echeverry  COL
24 Marcos Antonio Serrano Rodriguez  ESP
25 Francisco Mancebo Perez  ESP
26 Roberto Heras Hernandez  ESP
27 Floyd Landis  USA
28 Iban Mayo Diez  ESP
29 Vladimir Karpets  RUS
30 Ivan Basso  ITA
31 Bradley McGee  AUS
32 Joseba Beloki Dorronsoro  ESP
33 Carlos Sastre Candil  ESP
34 Leonardo Piepoli  ITA
35 Laurent Brochard  FRA 01m 23s
36 Jérôme Pineau  FRA 01m 25s
37 Stéphane Goubert  FRA
38 Mikel Astarloza Chaurreau  ESP
39 Georg Totschnig  AUT
40 José Enrique Gutierrez Cataluña  ESP
41 Yaroslav Popovych  UKR
42 Alberto Contador Velasco  ESP
43 Oscar Sevilla Ribera  ESP
44 Sandy Casar  FRA
45 Angel Vicioso Arcos  ESP
46 Patrik Sinkewitz  GER
47 José Bento Azevedo Carvalho  POR
48 George Hincapie Garcés  USA
49 Eddy Mazzoleni  ITA
50 Juan Antonio Flecha Giannoni  ESP
51 Haimar Zubeldía Aguirre  ESP
52 José Angel Gomez Marchante  ESP
53 Maxim Iglinskiy  KAZ
54 Axel Merckx  BEL
55 David Moncoutié  FRA
56 Andrey Kashechkin  KAZ
57 Michael Rasmussen  DEN 02m 20s
58 Jörg Ludewig  GER 02m 57s
59 Sylvain Chavanel  FRA
60 Philippe Gilbert  BEL
61 Gerrit Glomser  AUT
62 Nicolas Portal  FRA
63 Gorazd Stangelj  SLO
64 Rubens Bertogliati  SUI
65 Beat Zberg  SUI
66 Alexandre Moos  SUI
67 Massimo Giunti  ITA
68 Paolo Savoldelli  ITA
69 Didier Rous  FRA
70 Stuart O'Grady  AUS
71 David Loosli  SUI
72 David Arroyo Duran  ESP
73 Joost Posthuma  NED
74 Pavel Padrnos  CZE
75 Manuel Beltran Martinez  ESP
76 Bram Tankink  NED
77 José-Luis Rubiera Vigil  ESP
78 Lorenzo Bernucci  ITA
79 Pietro Caucchioli  ITA
80 Egoi Martínez de Esteban  ESP
81 Benjamin Noval Gonzalez  ESP
82 Dario David Cioni  ITA
83 Giuseppe Guerini  ITA
84 Matthias Kessler  GER
85 Juan Manuel Garate Cepa  ESP
86 Iñigo Landaluze Intxaurraga  ESP
87 Andriy Grivko  UKR 05m 25s
88 Thomas Lövkvist  SWE 05m 43s
89 Luis León Sánchez Gil  ESP
90 Alessandro Cortinovis  ITA 06m 41s
91 Iker Camaño Ortuzar  ESP
92 Stephan Schreck  GER
93 Xabier Zandio Echaide  ESP
94 David Cañada Gracia  ESP
95 Nicki Sørensen  DEN
96 Salvatore Commesso  ITA
97 Patrice Halgand  FRA 07m 19s
98 Marcus Ljungqvist  SWE
99 Anthony Geslin  FRA
100 Sébastien Joly  FRA
101 Walter Bénéteau  FRA
102 José Luis Arrieta Lujambio  ESP
103 Nicolas Jalabert  FRA
104 Cédric Vasseur  FRA
105 Volodymir Gustov  UKR
106 Fred Rodriguez  USA 07m 50s
107 Laszlo Bodrogi  FRA 08m 24s
108 Sebastian Lang  GER
109 Luke Roberts  AUS
110 Ronny Scholz  GER
111 Bert Grabsch  GER
112 Stéphane Augé  FRA 10m 03s
113 Fabian Wegmann  GER 12m 59s
114 Yuriy Krivtsov  FRA
115 Christophe Brandt  BEL
116 Carlos Da Cruz  FRA
117 Nicolas Fritsch  FRA
118 Michael Rich  GER
119 Kurt Asle Arvesen  NOR
120 Giovanni Lombardi  ITA
121 Gianluca Bortolami  ITA
122 Iñaki Isasi Flores  ESP
123 Alessandro Bertolini  ITA
124 Alessandro Vanotti  ITA
125 Mauro Facci  ITA
126 Pierrick Fédrigo  FRA
127 Mario Aerts  BEL
128 Matthew White  AUS
129 Allan Davis  AUS
130 David Herrero Llorente  ESP
131 Tobias Steinhauser  GER
132 Daniele Nardello  ITA
133 Robbie McEwen  AUS 17m 41s
134 Sébastien Hinault  FRA
135 Tom Boonen  BEL
136 Guido Trenti  USA
137 Fabian Cancellara  SUI
138 Daniel Becke  GER
139 Servais Knaven  NED
140 Thor Hushovd  NOR
141 Peter Wrolich  AUT
142 Janek Tombak  EST
143 Robert Hunter  RSA
144 Wilfried Cretskens  BEL
145 Angelo Furlan  ITA
146 Erik Dekker  NED
147 Rafael Nuritdinov  UZB
148 Marc Wauters  BEL
149 Karsten Kroon  NED
150 Gerben Löwik  NED
151 Kevin Hulsmans  BEL
152 Magnus Bäckstedt  SWE
153 Johan Vansummeren  BEL
154 Mauro Gerosa  ITA
155 Michael Albasini  SUI
156 Manuel Quinziato  ITA
157 Robert Förster  GER
158 Thierry Marichal  BEL
159 Wim Vansevenant  BEL
160 Igor Gonzalez de Galdeano Aranzabal  ESP
161 Kjell Carlström  FIN
162 Daniele Righi  ITA
163 Thomas Voeckler  FRA
164 Stefano Zanini  ITA
165 Simon Gerrans  AUS
166 Baden Cooke  AUS
167 Ludovic Turpin  FRA
168 Laurent Lefèvre  FRA
169 Samuel Dumoulin  FRA
170 Bernhard Eisel  AUT
171 Mathieu Sprick  FRA
172 Unai Etxebarria Arana  VEN
173 José Vicente Garcia Acosta  ESP
174 Francis Mourey  FRA
175 Frédéric Bessy  FRA 21m 45s
176 Jaan Kirsipuu  EST 43m 02s
177 Jean-Patrick Nazon  FRA
178 Iker Flores Galarza  ESP 46m 05s
179 Luciano André Pagliarini Mendonça  BRA 49m 04s
180 David Zabriskie  USA

Not finished

  Leon van Bon Did Not FinishNED
  Sylvain Calzati Did Not FinishFRA
  Isaac Gálvez Lopez Did Not FinishESP
  Christophe Mengin Did Not StartFRA
  Serhiy Honchar Did Not StartUKR
  Resultat Details:

Unfortunately no photos in this album.
  Add an image